O nás Aktuality Archív podujatí Tábory Krúžky Časopis Klub VAREŠKA Kontakt  

SCVČ Trakovice

 

telefón:   

0907 32 74 74

e-mail:     cvc@cvctrakovice.sk

KLUB "VAREŠKA"

V klube "VAREŠKA" si mladé kuchárky a mladí kuchári vyskúšajú svoje kulinárske umenie. Podľa získaných receptov navaríme, napečieme, naaranžujeme a samozrejme okoštujeme (zjeme) jednotlivé jedlá.  Recepty jedál, ktoré budeme v klube pripravovať, zverejníme  a napíšeme naše názory na ne.

Vyskúšajte ich aj Vy a napíšte nám Vaše recepty a Vaše názory na vareska@cvctrakovice.sk!

 

DOBRÚ CHUŤ PRAJE KLUB "VAREŠKA"

POŠLITE NÁM VAŠE OSVEDČENÉ RECEPTY NA JEDNODUCHÉ KOLÁČE, CHUTNÉ JEDLÁ            NAŠA E-MAILOVÁ ADRESA JE vareska@cvctrakovice.sk

Aktivity klubu vareška

V mesiaci september a október 2011 Klub Vareška vypekal rôzne dobroty. Upiekli sme pizzové i sladké muffiny, pizzu, syrové kolieska a pred jesennými prázdninami Halloweenske keksíky. Klub Vareška sa už pripravuje i na Trakovické vianočné trhy. Usilovne zháňame recepty a pomaly chystáme veľké vianočné pečenie.

Klub Vareška sa chce poďakovať p. A. Drgoňovej a Martinke Zacharovej. Obe nám poslali zaujímavé receptíky. Niektoré v priebehu roka určite vyskúšame.

Fotky sú v časti "Archív podujatí".

 

Aktivity klubu vareška

Začiatkom septembra 2011 Klub Vareška pripravil pri príležitosti Výstavy ovocia a zeleniny pre všetkých družinárov zdobenie medovníčkov - ovocníčkov. Družinári sa s chuťou pustili do zdobenia a ochutnávania medovníčkov. Medovníkové hrušky, slivky, jabĺčka, ale aj traktory, ježkovia a rôzne listy sa stali súčasťou krásnej jesennej akcie trakovických záhradkárov.

Fotky sú v časti "Archív podujatí".

 

Pečenie - trakovické vianočné trhy

Vo štvrtok 16. decembra 2010 mal KLUB VAREŠKA veľké stretnutie  v Kultúrnom dome v Trakoviciach. Pripravovali sme vianočné pečivo na Trakovické vianočné trhy. Samozrejme, že sme polovicu zjedli (pani učiteľka Murínová musela doma ešte napiecť ďalšie koláčiky).

Fotky sú v časti "Archív podujatí".

 

aktivity klubu vareška

V predvianočnom období sa členovia klubu VAREŠKA niekoľkokrát stretli, aby si vyskúšali nové recepty na sladké koláčiky. Dokonca si vyskúšali aj recept na dobrú pizzu. Piekli aj v kultúrnom dome. Klub VAREŠKA sa takto pripravuje na TRAKOVICKÉ VIANOČNÉ TRHY.

Fotky sú v časti "Archív podujatí".

 

Májové pečenie

12. mája 2010 sa v klube Vareška pieklo. Pripravili sme voňavé čajové koláčiky s medom a orechovým posypom. Recept sme uverejnili v časti "Klub Vareška". Koláčiky tak voňali, že malí kuchári a malé kuchárky ich hneď zjedli (niektorí ešte teplé). Odfotili sme sa aj v tortovej čiapke.

Fotky sú v časti "Archív podujatí".

 

Klub "VAREŠKA" začal svoju činnosť

24. marca 2010 začal klub Vareška svoju činnosť. Naučili sme sa pripravovať krásne koláčiky - vitrážky z lineckého cesta. Recept sme uverejnili nižšie. Koláčiky sú naozaj fantastickej chuti a ešte aj krásne.

Fotky sú v časti "Archív podujatí".

 

Názov:
SCVČ, Trakovice 10
Obec:
Trakovice    
Okres:
Hlohovec
Kraj:
Trnavský
 
 
 
sponzorované odkazy

www.pocasie.sk

Informácie o počasí - Piešťany

 

www.trakovice.sk

Informácie o obci Trakovice

 

www.zstrakovice.edupage.org

Informácie o ZŠ s MŠ Trakovice

 

http://shrek1975.webgarden.cz

Informácie o práci ŠK Trakovice (šachový klub)

 

www.manic1975.webgarden.cz

Informácie o činnosti STK Trakovice (stolnotenisový klub)

 

www.generacie.sk

Prvý slovenský rodostrom.

 
Prečítajte si náš časopis!

 školský rok 2011/2012

JUNIOR č. 2
JUNIOR č. 1

 školský rok 2010/2011

JUNIOR č. 3
JUNIOR č. 2
JUNIOR č. 1

 školský rok 2009/2010

JUNIOR č. 4
JUNIOR č. 3
JUNIOR č. 2
JUNIOR č. 1

 

Naspäť na stránku
 
Recepty KLUBU VAREŠKA
 
Domáce Ferrero Rocher

Tento recept nám zaslala p. Anna Drgoňová. Ďakujeme.

 

Čo potrebujeme:

2 Čokotatranky, 2 Liny, 100 g horkej čokolády, 3 lyžice Nutely, 50 g arašidov + na obalenie.

 

Postup: Arašidy pomelieme alebo posekáme v mixéri. Napolitánky rozdrvíme, pridáme za hrsť posekaných arašidov. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu s Nutelou, vylejeme do napolitánkovej zmesi, premiešame a necháme ochladnúť. Mokrými rukami vytvarujeme guličky, ktoré obalíme v arašidoch. Necháme stuhnúť v chlade a dáme do papierových košíčkov.

 
Halloweenske keksíky

Čo potrebujeme:

1 vajce, 200 g hladkej múky, 2 polievkové lyžice kakaa, 1/2 kávovej lyžičky prášku do pečiva, 1/2 kávovej lyžičky sódy bikarbóny, 120 g masla alebo Hery, 120 g hnedého kryštálového cukru, 30 g práškového cukru, sušený zázvor, postrúhanú pomarančovú kôru, kardamón - z každého štipku.

 

Postup: Do misy odvážime maslo, hnedý cukor, práškový cukor a pridáme vajce. Všetko vymiešame ručným šľahačom. Do vymiešanej masy dáme múku, sódu, prášok do pečiva, kakao a koreniny. Rukami vymiesime cesto. Ak sa cesto lepí a nedá sa vyformovať do gule, pridáme ešte múku. Cesto zabalíme do mikroténovej fólie a dáme odpočívať do chladničky aspoň na 3 hodiny. Vychladené cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme rôzne (halloweenske) tvary. Vykrojené keksíky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme asi 12 minút pri 180 oC.

 
Pizzové muffiny

Čo potrebujeme:

1 vajce, 80 ml olivového oleja, 300 g bieleho jogurtu, 250 g hladkej múky, dve kávové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, pizzové korenie, kopcovitú polievkovú lyžicu postrúhaného tvrdého syra, soľ, sterilizovanú kukuricu, olivy, šampiňóny v primeranom množstve.

 

 

Postup: Vajce, olej a jogurt vymiešame v mise mixérom. Pridáme múku, kypriaci prášok, soľ a korenie a premiešame. Lyžicou alebo vareškou zapracujeme syr a zeleninu. Zmesou naplníme košíčky alebo plech na muffiny a pečieme asi 15 minút vo vyhriatej rúre asi pri 180 oC.

 
Syrové kolieska

Čo potrebujeme:

1 vajce, 100 g tvrdého postrúhaného syra, 120 g Hery, 220 g hladkej múky, štipku soli, rozšľahané vajce, hrubú soľ, mak, sezam, rascu.

 

Postup: Do misy dáme múku, postrúhaný syr, vajce, Heru a štipku soli. Vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 0,8 cm. Z cesta povykrajujeme kolieska alebo aj iné tvary, poukladáme na plech vystlaný papierom, ponatierame vajíčkom, posypeme soľou, rascou, makom alebo sezamom. Pečieme asi 10 minút pri 190 oC.

 
Sladké muffiny

Čo potrebujeme:

2 hrnčeky hladkej múky, 1/2 hrnčeka práškového cukru, 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva, 1 vajce, štipku soli, 1 hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka oleja.

 

Postup: Najprv si zmiešame mokré suroviny. Do misy dáme olej, mlieko a vajce. Do rozšľahanej zmesi pridáme cukor, múku, prášok do pečiva a soľ. Vymiešame cesto, ktoré nesmie byť ani riedke ani husté. Do základného cesta pridávame podľa chuti napríklad: jablko a škoricu, čokoládové hoblinky, nakrájanú hrušku, broskyne pokrájané na kúsky, citrónovú kôru a mak. Cesto potom ešte raz premiešame vareškou a plníme do košíkov.  Pečieme vo vyhriatej rúre asi pri 180 oC 12 - 15 minút.

 
Cesto na pizzu

Čo potrebujeme:

1 a pol polievkovej lyžice olivového oleja, 320 ml vlažnej vody, 2 kávovej lyžičky soli, 640 g hladkej múky typu T650, 1 a pol kávovej lyžičky sušeného droždia.

 

Postup: Všetky suroviny môžeme dať do pekárničky na chlieb v poradí voda, olej, soľ, múka, droždie a nechať vykysnúť na príslušnom programe. Ak nemáme pekárničku na chlieb, droždie rozdrobíme s trochou vody a múky a pripravíme si kvások. Múku, olej, vodu dáme do misy, pridáme kvások a vymiesime cesto, ktoré necháme aspoň hodinu kysnúť prikryté utierkou. Keď cesto vykysne, dáme ho na pomúčenú dosku, rozdelíme ho na dve časti a vyvaľkáme. Cesto dáme na vymastený plech, potrieme kečupom alebo rajčinovým pretlakom a podľa chuti ďalšími surovinami. Pečieme asi 15 minút pri 180 - 190 oC.

 
Koláčiky - vitrážky

Čo potrebujeme:

800 g hladkej múky, 200 g medu, 300 g práškového cukru, 100 g masla alebo Hery, 100 ml čiernej zalievanej kávy, 3 celé vajcia, 2 zarovnané kávové lyžičky sódy bikarbóny, 2 kopcovité kávové lyžičky perníkového korenia

 

Postup: Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme zmäknutý tuk na pečenie, žĺtky, práškový a vanilkový cukor, mlieko a citrónovú kôru. Vypracujeme cesto (Linecké cesto), ktoré odložíme aspoň na hodinu do chladničky.Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a povykrajujeme kolieska alebo iné tvary a menšou vykrajovačkou vykrojíme stred. Koláčiky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a do stredu koláčika vložíme bonpar (štvrtinu, polovicu, podľa veľkosti otvoru). Pečieme vo vyhriatej rúre asi pri 180 oC asi 8 až 10 minút.

 
Medovníky (kávové)

Čo potrebujeme:

350 g hladkej múky, 150 g rastlinného tuku na pečenie (HERA), 100 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 žĺtky, postrúhaná kôra z citróna, 2 polievkové lyžice mlieka, ½ balíčku prášku do pečiva,cukríky bonpari

 

Postup: Zalejeme kávu a necháme vychladnúť. Do misy preosejeme múku, práškový cukor, pridáme sódu bikarbónu a perníkové korenie. Sypkú zmes premiešame. Potom pridáme vajcia, kávu, maslo, med a vypracujeme cesto. Nezľaknime sa, ak je cesto redšie. Cesto necháme aspoň 12 hodín odpočívať v chladničke. Na dobre pomúčenej doske rozvaľkáme cesto. Ak je cesto redšie, pováľame ho na doske v múke. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a povykrajujeme rôzne tvary. Medovníčky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri teplote asi 180 oC. Z tohto receptu vyrobíme približne 100 ks malých medovníčkov.

 
Medvedie labky

Čo potrebujeme:

100 g masla, 100 g práškového cukru, 120 g zomletých orechov, 150 g hladkej múky, 1 celé vajce, 20 g práškového cukru na posypanie

 

Postup: Tuk rozdrobíme s múkou, pridáme cukor, orechy, vajce a vypracujeme cesto. Cestom naplníme formičky, ktoré rozložíme na plech. Pečieme pri 180 oC. Ešte horúce vyklopíme. Po vychladnutí posypeme cukrom.

 

Zázvorníky (ďumbierniky)

Čo potrebujeme:

3 vajcia, 300 g kryštálového cukru , 350 g polohrubej múky, polievkovú lyžicu mlieka, 5 g amónia (jelenej soli), 1 lyžičku zázvoru (najlepšie čerstvého)

 

Postup: Do misy rozbijeme 3 vajcia, pridáme 300 g kryštálového cukru a šľaháme nad parou, kým sa nerozpustí cukor a nevytvorí sa pena. Masu odstavíme a šľaháme, kým nevychladne. Potom pridáme 350 g polohrubej múky, v lyžici mlieka rozmiešaných 5 g amónia (jelenej soli) a 1 lyžičku zázvoru. Vypracujeme cesto, vyvaľkáme na pomúčenej doske  na hrúbku asi 7,5 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Pečivo poukladáme na vymastený plech „dolu hubou“ a na druhý deň upečieme pri 180 oC.